PREDUZECE ZA PROIZVODNJU, TRGOVINU I USLUGE.
 
 
 
   
 
 
 

Glicerin, Glycerol ili Glycerin je jednostavno poliolno jedinjenje. To je bezbojna, bezmirisna, viskozna tečnost koja je u širokoj upotrebi u farmaceutskoj formulaciji. Glicerol sadrži tri hidrofilne hidroksilne grupe koje su odgovorne za njegovu rastvorljivost u vodi i njegovu higroskopnu prirodu. Glicerolna osnova je centralna strukturna komponenta svih lipida poznatih kao trigliceridi. Glicerol ima sladak ukus i nisku toksičnost. On je takođe sporedni proizvod proizvodnje biodizela putem transesterifikacije. Trigliceridi reaguju sa alkoholom poput etanola u prisustvu katalitičke baze čime nastaju etil estri masnih kiselina i glicerol.
Glicerol se može proizvesti različitim putevima iz propilena. Epihlorohidrinski proces je najvažniji. On se sastoji od hlorinacije propilena čime se formira alil hlorid, koji se oksidira hipohloritom do dihlorohidrina, koji reaguje sa jakom bazom i formira epihlorohidrin. Epihlorohidrin se hidrolizuje do glicerola.

Upotreba Glicerina:

Glicerin se upotrebljava u razlicitim industrijama: hemiskoj, kozmetickoj, autoindustiji itd..

Koristi se u ciscenju: teskih mrlja, protiv prasine, za usijavanje podova, u samponima za kosu, za glicerinske sapune, u odrzavanju koznog namestaja, za zastitu guma, kedera, brava da zimi ne mrznu, koristi se u djubrivima (kompost), za proizvodnju sveca, za proizvodnju bio antifriza, itd...

Glicerin dobijen ko nus proizvod biodizela se moze koristi u raznim oblastima: za proizvodnju glicerinskih sapuna, za svece, kao djubrivo za kompost, kao bio antifriz itd....
  


 


 

Evo nekoliko primera kako koristiti Glicerin:

Ciscenje teskih mrlja i fleka

Fleke od bobicastog voca mozete eliminisati tako sto cete sat vremena drzati u glicerinu isflekano mesto, a posle ga isprati u slanoj vodi.
Takodje, lako cete ocistiti svezu mrlju od kafe ili caja ako na isflekani deo odece nanesete smesu glicerina i kuhinjske soli u razmeri 1:1.
cim fleka izbledi, odecu operite na ubicajeni nacin.

Protiv prasine na namestaju i ogledalima

Da se prasina nebi talozila na lakiranom namestaju i ogledalima ispolirajte namestaj i ogledala Glicerinom.

Glicerin obnavlja kozne stvari

Ako se kozna garnitura, jakna ili tasna ili neka druga kozna stvar pohabala prebrisite je Glicerinom, necete joj povratiti stari i prvobitni sjaj ali ce izgledati mnogo bolje i novije.

Naterace vase podove da sijaju

Ako Vam je pod od parketa ili laminata obrisite ga mesavinom glicerina i vodom i pod ce Vam ponovo zasjati. Odnos glicerina i vode je 2-3 supene kasike glicerina na 5 l vode.

Glicerin za kosu

Ukoliko Vasi samponi imaju u sebi glicerin kod svakog pranja kose i kosa ce postati "poslusna, meka i hidrirana". Ukoliko Vasi samponi nemaju u sebi glicerin mozete dodati po nekoliko kapi glicerina.

Glicerin za gumu, gumene i plasticne delove

Industriski glicerin je gust i gotovo bezbojan ponekad povuce blage nijanse zuckaste boje. Odlican za zastitu guma i gumenih delova na automobilima, vraca sjaj, zasticuje plasticne delove na automobilu za lajsne, branike ... Zimske i letnje gume kada odlazete preporucujemo Vam da ih premazete glicerinom da biste ih zastitili i produzili vek trajanja. Gume premazane glicerinom nece ispucati, sacuvace svoju elasticnost i svakako duze trajati. Glicrin je odlicna zastita zimi za niske temperature za kedere i brave da ne mrznu.

 
 
 
 

Copyright © 2004 GRAM
11070 Novi Beograd
Bul. Arsenija Carnojevica 155/24
Srbija
Tel/fax: + 381 (0)11 21 44 115
 Mob:
+ 381 (0)63 309 264
E-mail: grambg@eunet.rs
www.gram.rs